Специално за „Ведомствени Бензиностанции“ - как да се подготвим, за да не ни изненадат с проверка

в Новини на Apr 23, 2019 .

 

Напоследък много от нашите клиенти са посещавани постоянно от различни контролни органи-НАП, Митници, Метрология, Контрол на качеството на горивата, Пожарна и т.н. Няма значение дали обектът е търговски или тип „ведомствена бензиностанция“. Проверките са внезапни и започват по най-различни начини-с цивилна кола идват и питат „Чухме, че продавате евтино гориво-може ли да си заредим?“, „Закъсахме с колата, може ли 5-10 литра нафта-ще си платим?“ и др. Не се подлъгвайте, въпреки, че дори и да го направите-всеки добър адвокат може да отмени акта, който ще Ви напишат. Единствената институция, на чиито изисквания не отговаряте (поне в 99,99% от случаите), това е ДНСК.Масово ведомствените бензиностанции нямат Разрешение за въвеждане в експлоатация. Ако използвате двустенен резервоар, имате нивомери, законна колонка и фискална система, ако отговаряте на противопожарните норми- не могат да ви кажат нищо.

Ако желаете, можете да се свържете с нас, и без значение дали сте наш клиент или-не, да ни попитате и да проверим дали всичко е наред и дали можете да работите спокойно и да не се притеснявате от проверка.

За да не ви хванат неподготвени, можете да погледнете дали сте изпълнили поне основните неща, които могат да им дадат основание за съставяне на Акт.

Първо: Ако не сте земеделец, но имате ведомствена бензиностанция, на която обаче  нямате нивомерна система и Фискална система-няма спасение, тук вече разчитате на разбиране от тяхна страна.

Второ:Имате ведомствена бензиностанция и имате Фискална система и връзка с НАП-засега всичко е наред. Погледнете дали документално и визуално всичко е в норми.

 

  1. Клише на касов бон - това е най-горният надпис на всеки бон, който разпечатва фискалният принтер. Там трябва да са посочени данните на Вашата фирма-Име, адрес по регистрация, ЕИК-(номер по БУЛСТАТ), адрес на обекта. Ако тези данни не фигурират, а например лого на ДАТЕКС и надпис „ДАТЕКС FP550-KL“ незабавно се свържете със сервизната си фирма и съобщете за такова разминаване. Причината да се появи е така нареченото „нулиране на клише“-появява се след токов удар или проблеми с диапазона на напрежението, което се подава по мрежата.

 

 

 

  1. Тип на плащане - вземете някой касов бон и проверете дали като тип на плащане е „вътрешно потребление“, а не някакъв друг- „в брой“, “по договор“ и т.н..

 

 

  1. Отчети в Касова книга- проверете дали разпечатвате и прилагате в Касовата книга всички показания-Дневен финансов отчет, електронни броячи на колонка и нивомерна система.

 

 

 

  1. Касова книга-проверете дали тя е прошнурована и подпечатана с Ваш печат. Повечето такива Книги ги продават вече готови-трябва само да сложите печати на Вашата фирма на задната лепенка, която покрива конците за прошнуроване и да попълните данните на обекта на същият този лист..

 

 

 

  1. Етикет на Фискален принтер-проверете дали е наличен и видим върху фискалният принтер етикета с модел и номер на Фискална система..

 

  1. Етикет на нивомерна конзола-проверете дали е наличен и видим етикет, поставен на нивомерната конзола с марка, модел и сериен номер на нивомерната система.

 

 

 

  1. Електронни броячи на колонка – проверете дали се натрупват правилно показанията им. Примерно вчера показва 100 000 литра, днес сте проточили 1 000- проверете дали показанията в отчета са станали 101 000 литра.

 

Ако забележите липсващи или неправилни данни по някоя от посочените по-горе точки-моля незабавно се свържете със сервизната си фирма!

 

Какво друго да имате налично на обекта, ако не в оригинал, то поне копие от него:

- Договор за сервизно обслужване на Фискална система

- Свидетелство за регистрация на фискално устройство

- Заявление към чл.17, ал.1

- Договор за наем или копие от Нотариален акт на имота, където се намира обекта Ви

- Поне няколко от последните АДД-документи (документът, който получавате от доставчика на горивото при неговото получаване)

- Ако ползвате надземни резервоари-на видно място до тях да има 2 броя прахови пожарогасители от 6кг.

- Ако сложите и един дървен сандък, пълен с пясък някъде около резервоара, това ще ви „издигне“ в очите на Пожарникарите

Това са основните неща, които ще помогнат проверката да протече безаварийно, но ако не сте сигурни дали ги изпълнявате-както споменах по-горе, можете да се свържете с нас за допълнителна консултация!

 

Денонощна линия - Потърсете Ни - 0896 707 654 / 02 426 0804
 

ЗА НАС


Калкулатор за бензиностанции„Парт Груп БГ“ ООД предлага оборудване за бензиностанции, данъчни складове за горива и бензиновози. Ние работим с доказали се производители от Германия, Швеция, Италия, с гаранция за качество и дълъг живот на всички продукти. Голяма част от артикулите поддържаме на склад, други доставяме след заявка на клиента.
Също така, предлагаме цялостна поддръжка и ремонт на бензиностанции и данъчни складове за горива. Специалистите в екипа ни имат опит в строежа на бензиностанции – от създаването на проекта до въвеждането в експлоатация. Разгледайте основните ни продуктови категории. За повече информация или за поддръжка се свържете с нас от меню Контакти.

 

Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите или да използвате бутоните отдолу. Посетете Нашата FACEBOOK страница за повече новини и информация.