Как да си спестим проблеми с НАП? II част

в на Jul 24, 2019 .

Друга причина, която стана много актуална напоследък за такива внезапни посещения, е липсата на данни от нивомерна система към сървър на НАП. Среща се напоследък доста често при един определен софтуер за управление на бензиностанции (ЕСФП), но няма да му казвам името. В какво точно се състои проблемът...

Собствениците на бензиностанции научават по време на проверка от НАП в обектите им, че не са изпращали от доста време данни от доставки на гориво и показания на нивомерна система. Реално фискалната система ги разпечатва при дневен финансов отчет (Z-отчет), но се оказва, че не са пристигнали на сървър на НАП. А това е  причина за запечатване на обекта за период от две седмици до един месец, както и за налагане на отделна глоба.

За огромно съжаление обаче, с електронен подпис можете да проверите само дали изпращате дневен финансов отчет, но не и данни от нивомерна система. Вие може да разпечатвате всеки ден показания на нивомер, може и при деклариране на доставка през ЕСФП да ви излиза бон с надпис „Доставка изпратена“, но това се оказа, че не е гаранция за получаване на данни от страна на НАП. На наше запитване към Агенцията по приходите отговорът беше, че това може да го видят само те на сървъра.

И ако искате да сте спокойни и уверени, че всичко при вас е наред и НАП „вижда“ всичко, което иска, начинът е един. Изпратете им официално запитване дали получават данни от нивомерната система на обекта! Това трябва да направите, като подпишете изходящия мейл с електронният подпис на фирмата ви. Ако не знаете как става това подписване, свържете се с фирмата, която ви е издала електронният подпис-те ще ви обяснят.

В совободен текст им напишете номерът на ЕСФП, който имате на обекта и запитване от типа на“Моля за информация дали използваната от мен фискална система с номер:.......... подава коректно данни за доставки?“ Посочете датата на последните 2-3 доставки, вид на горивото и количество по АДД. Ако не знаете как да видите номерът на фискалната система, погледнете който и да е бон, който е разпечатан от ЕСФП-може и дневен отчет, може и бон от зареждане. В долният ляв ъгъл, точно под стилизираната карта на България и надпис BG ще видите комбинация от две букви и 6 цифри след тях, примерно OS123456, DS654321 и други. Това е точният номер на ЕСФП, който имате на обекта.

След изпращането на този мейл ще получите обратна разписка с входящ номер на запитването ви-пазете я!

И ако случайно докато получите отговор от НАП те ви дойдат на проверка, можете да го покажете. И да разчитате на разбиране от тяхна страна. Защото ако случайно не получават данни от вашата система, както казахме-вие сте в нарушение. Но каквото и да се случи и каквото и да решат-винаги можете да намерите добър адвокат и да оборите акта им. Остават ви главоболията, горчивият вкус в устата (защото това от където и да го погледнеш си е несправедливо) и неприятните спомени от такива разправии.

Защо е несправедливо ли? Защото според текстовете на чл.118, ал.6 от ЗДДС „...всяко лице извършващо доставки/продажби на течни горива е длъно да предава по дистанционна връзка на НАП и данни, които  дават възможност за определяне на наличните количества горива в резервоарите“. Вие сте изпълнили това изискване със закупуване и инсталиране на фискална и нивомерна система, която е одобрена от държавата (в случаят одобрението е издадено от БИМ-Български институт по метрология). Това е единственият начин да изпълните това изискване на ЗДДС, не можете да „пуснете кабел до НАП“ и така да подавате данни. И в един момент се оказвате виновни, без да имате възможност да проверите дали всичко е наред. И не приемат за смекчаващи вината обстоятелства, че вие имсте всекидневна разпечатка от нивомер и я пазите.

Но както казах-винаги можете да намерите адвокат и да се защитавате-вие сте изрядни!

С пожелания за лека и безаварийна работа-екипът на ПАРТ ГРУП!

 

Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите или да използвате бутоните отдолу. Посетете Нашата FACEBOOK страница за повече новини и информация.