Какво да знаете ако искате да стартирате бензиностанция!

в Услуги на Dec 19, 2016 .

КАК ДА НАПРАВЯ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ?

 

 Никога досега не сте се занимавали с търговия с горива, но имате желание да започнете - дали защото имате подходящо място или тепърва ще купувате или наемате такова - няма значение каква точно е причината! Важното е, че вече се замисляте да тръгнете по пътя на други успешни предприемачи в петролния бранш! От натрупаният опит и контакти, които имаме сме научили със сигурност едно нещо... Който веднъж е усетил „мириса на горивата“- никога не се отказва от този бизнес!

ВАРИАНТ 1

ИМАТЕ НАЛИЧЕН ПАРЦЕЛ, КОЙТО ИСКАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ:

Откъде да започнете? Може  да проверите дали този парцел или място може да получи одобрение за изграждане на бензиностанция и газстанция (ако сте решили да търгувате и с пропан-бутан-напоследък заради ниската си цена стана доста добре продавано гориво). Такава проверка можете да  направите при Главният архитект в Общината, на чиято територия се намира парцела или да използвате за тази цел консултанстско - проектантска  фирма.Препоръчваме Ви да е компания с опит в изграждането на такива обекти, защото има специфични изисквания за отстояния и т.н., които са посочени в Наредбите и може всеки да види, но  се различават заради географският район, в който попадате! Ето защо Ви препоръчваме горещо да е компания, която е изградила поне няколко такива обекта!За начало поискайте само консултация - дали може на това място да се направи бензиностанция или мястото не отговаря на изискванията. В никакъв случай не инвестирайте пари в проекти и документации, които се изискват по закони и наредби ПРЕДИ ДА ИМАТЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР НА ТОЗИ ВЪПРОС !

И така... Получили сте положително становище от Главният архитект! Накъде сега? Трябва да започнете няколко процедури. Най-важната от тях е ДА СМЕНИТЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ПАРЦЕЛА-да бъде „отреден“ за бензиностанция! Трябва Ви и Становище от Пожарната, която отговаря за вашия район. Необходими са  Ви и още няколко документа, но те се подават поетапно след като започне проектирането. Преди да започнете обаче „чертането“ трябва да сте наясно и да сте визуализирали в главата си как бихте желали да изглежда бъдещата Ви бензиностанция и да можете да я обясните на архитекта.Препоръчваме Ви да включите и Обект за търговия на дребно - по възможност кафе, цигари, масла и други необходими дреболии за зареждащите клиенти (ние никога не зареждаме на бензиностанция, от която не можем да си купим кафе или цигари).Също така може да предвидите и автомивка – една клетка, която да е на самообслужване. Забелязали сме, че тези приходи също не са никак за пренебрегване. Ако нямате възможност да го направите в началото още, можете да поискате да бъдат предвидени при проектирането - така нареченото „Поетапно изграждане“, но да се направят и пуснат в експлоатация   по-късно. Така е по-добре, защото ако ги нямате в проекта и решите след време  да ги правите - ще трябва наново да минавате цялата процедура  и да влизате в излишен разход и загуба на ценно време!

За изработката на официален Проект за обекта вече трябва да се обърнете към проектантска фирма - по-горе обясних защо е добре да наемете такава фирма с опит в проектирането на бензиностанции. По време на самото проектиране те ще Ви дават някои документи, които ще трябва да входирате в съответните учреждения. Ще трябва да вземете и Вие дейно участие, за да се случат нещата както  ги искате, но накрая ще се убедите, че си е струвало „бягането“.

НЕОБХОДИМО ОБОРУДВАНЕ

Основните неща, които са ви необходими:

- РЕЗЕРВОАРИ - надземни или подземни.Видът им вече зависи от вас, но имайте в предвид, че общият обем на надземно разположените съдове НЕ МОЖЕ ДА НАДВИШАВА 30 000 ЛИТРА. Дали ще сложите 3 броя по 10 000 литра или един от 30 000 литра - няма значение! Масово по новите обекти се поставят 20 000  литров надземен резервоар (разделен на две отделения) - за бензин и дизел и една 10 000 литрова надземна цистерна за пропан-бутан.

- БЕНЗИНОКОЛОНКИ - от 01.01.2017 г. всички колонки трябва да се пускат САМО със Сертификат за съответствие (MID-сертификат). Не се подлъгвайте да вземете колонки втора употреба, които нямат такъв сертификат!Добре ще е да подберете така колонките, че да могат да изпълняват изискване, което ще влезе в сила до две години и в България.А именно-да са предвидени да мерят температурно компенсирано количество на горивото към 15 градус.Колонките за бензин пък трябва да имат Система за улавяне на бензиновите пари.Ако нямат тези опции - ще се наложи да смените колонките.

Бензиноколонките могат да бъдат няколко вида - комбинирана бензин/дизел с по един пистолет , комбинирана бензин/дизел, но с по два пистолета от всяка страна, както и комбинирана-бензин/дизел/пропан-бутан, с по 3 пистолета от всяка страна. Изборът зависи от размера на парцела и от потока клиенти, които очаквате. Съобразете се също и  с това колко човека ще могат да зареждат едновременно!

-ФИСКАЛНА СИСТЕМА- това е компютърна конфигурация с фискален принтер, която е свързана с колонките и подава данни към сървър на Агенцията по приходите. Компютърът позволява да следите в реално време какви са продажбите, да заприхождавате стоки и да правите ревизии на обекта.

- НИВОМЕРНА СИСТЕМА - представлява комбинация от нивомерна сонда (за всяко отделно гориво) и нивомерна конзола, която свързва компютъра със сондите.

 

ВАРИАНТ 2

В ПАРЦЕЛА КОЙТО ИМАТЕ, НЯКОГА Е ИМАЛО БЕНЗИНОСТАНЦИЯ:

Проверете дали в скицата на парцела е посочено, че някога е имало бензиностанция. Ако е така - ще спестите доста инвестиции в проекти и узаконяване. Вече говорим за „Реконструкция на съществуващ обект“. Тогава минавате само с Уведомление, че ще възстановявате бензиностанцията.Сумата, която трябва да инвестирате  зависи от съществуващото останало оборудване  на обекта.

 

ВАРИАНТ  3

 ВЗЕМАТЕ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ ПОД НАЕМ:

Обмисляте вариант да вземете бензиностанция под наем. Ако е работила до последно и има колонки-това е добре, защото ще отпадне част от първоначалната инвестиция за пускане на обекта.Проверете дали има нивомери и Фискална система и дали ще ви ги оставят за използване, за да пуснате обекта в експлоатация трябва да се смени фискалната памет и да се прехвърли на ваше име наличната ЕСФП (Електронна Сиситема с Фискална Памет).

Разбира се  не споменаваме всички варианти, с които сме се сблъсквали, но това са най-масовите случаи. Ако не сме били достатъчно подробни или са останали някакви въпроси у Вас- моля свържете се с нас, за да Ви предложим напълно безплатна консултация!

 

В крайна сметка нека не се заблуждаваме - не е толкова лесна цялата процедура - трябва и Вие да участвате дейно и да имате търпение. Но старото правило гласи:“Колкото по-трудно се влиза в един бизнес и колкото по-ограничен е  откъм разрешителни, лицензи и др. - ТОЛКОВА ПО-ПЕЧЕЛИВШ Е ТОЙ!“. Това правило важи в повечето случаи! И ако имате търпение и упоритост в нужните моменти - ще бъдете щедро възнаградени когато Обекта заработи!

Желаем ви успех в новото начинание!

И бихме ви помогнали с удоволствие в решаването на всички проблеми, които са в нашата компетенция!

Екипът на Парт Груп БГ   ООД

Ако Ви е харесала статията, ще Ви бъдем благодарни ако я споделите или да използвате бутоните отдолу. Посетете Нашата FACEBOOK страница за повече новини и информация.